FOLKETINGSDEBAT OM KØB AF KAMPFLY – typevalg diskuteres 18. juni

 20_kampfly nej fredsmarchSæt fuld blus på kampagnen – Vi siger NEJ TAK TIL NYE KAMPFLY!

Vi har fået denne pressemeddelelse fra Enhedslisten, der d. 26. maj tog spørgsmålet om køb af nye kampfly op i Folketinget. Der er klip fra debatten nederst i indlægget.

Under debatten meddelte krigsminister Nikolaj Wammen at politikerne i forsvarsforliget  vil tage det første skridt til en beslutning om valg af flytype d. 18. juni!

“På Enhedslistens initiativ, blev kampflykøbet i dag diskuteret i Folketinget. Som det eneste parti siger vi nej til, at købe nye kampfly for 30 milliarder kroner. Vi ønsker en demokratisk og åben debat af kampflykøbet, og en grundlæggende diskussion af, hvilken udenrigspolitik Danmark skal føre, for at bidrage til mere fred og sikkerhed i verden.

Nikolaj Villumsen, forsvarsordfører for Enhedslisten sagde i debatten:

– Det vi skal overveje, er helt grundlæggende om Danmark skal bruge mange milliarder på kampfly og et aggressivt militær, for at kunne føre krig med tab af mange menneskeliv og risiko for yderligere at destabilisere verden? Vi har begået fejlen før. Danmarks og USA’s krig i Irak har banet vejen for et kaos, der har givet plads til ekstremister fra IS. Libyen er i dag et borgerkrigshærget helvede. Det er svært at se, at kampfly skaber stabilitet i verden.

Enhedslistens holdning er klar. Vi synes, at Danmark helt skal droppe indkøbet af kampfly. Vi ønsker en udenrigs- og sikkerhedspolitik rettet mod fredsbevarende missioner i FN-regi. Og så er det ikke angrebsfly, vi har brug for, men derimod dygtige og veluddannende FN-soldater, nødhjælp og transportfly.

Enhedslisten stillede under debatten dette forslag til vedtagelse: Danmarks målsætning bør være, at føre en fredelig udenrigspolitik. Vores internationale engagement skal først og fremmest støtte lande og folkelige bevægelser til at opnå demokrati og menneskerettigheder. Vi bør bidrage til bekæmpelse af ulighed og fattigdom og støtte grøn omstilling. I konfliktområder bør Danmark bidrage til konfliktløsning, mægling og politisk dialog, dette kan bl.a. ske i samarbejde med de andre nordiske lande. Hovedopgaven for det danske militær bør internationalt være fredsbevarende indsatser under FN, og nationalt territorialforsvaret af Danmark. Derfor skal Danmark ikke købe nye kampfly”.

Se debatten på Folketingets TV, den starter ca. et kvarter inde i udsendelsen kl. 13.15

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s