ESKALERING AF MILITÆRØVELSER

arctic_challenge_exercise_lille

 

Af Iver Johnson

Fra d. 25. maj til d. 5. juni gennemføres militærøvelsen “Arctic Challenge Exercise 2015” over norsk, svensk og finsk territorium på Nordkalotten. Omkring 100 militærfly af forskellig type og 3600 soldatar fra i alt 9 lande deltager i øvelsen.

Det er rent formelt ikke en NATO-øvelse (!), mest fordi Sverige, Finland og også Svejts deltager  i den. Men det er Norge som har ansvaret for øvelsen, og andre ikke helt ukendte NATO-lande som USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Nederlandene deltog med fly og mandskab.

Og øvelsens formelle status til trods, så var den alligevel  beæret med tilstedeværelsen af NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg.

Lige efter øvelsens start startede så russiske land – og søfartøjer en øvelse over fire dage på deres side af grænsen mod nord, hvor 250 militære fly og helikoptere og omkring 12. 000 soldater deltog.

Og i perioden 5. til 20. juni går NATO i gang med BALTOPS 2015 i den sydlige del af Østersøen.

Dette er en militærøvelse hvor 5600 soldatar, 50 skibe og 60 fly fra i alt 17 forskellige lande, deriblandt igen Sverige og Finland, skal øve forskellige former for maritim krigsførelse og landgangsoperationer.

Og man vil nok ikke tabe mange penge, hvis man vædder på at russerne også vil sætte gang i en ny militærøvelse som svar på denne NATO-øvelse.

Det er i denne sammenhæng ganske interessant at bemærke hvad oberst Tormod Heier fra Forsvarets stabsskole udtaler i et interview om denne vestlige øvelsesaktivitet:

”Øvelserne kan føre til russiske reaktioner, hvis Rusland opfatter den som provokerende. Øvelsen i sig selv er ikke tillidsskabende. Russland er blevet presset op i et hjørne af NATO. Fra Finmarken til Krim er Rusland omringet af vestlige allierede. Det må vi ha i baghovedet når vi skal forstå Putins reaktioner.”

Læs interviewet med Tormod Heier her

Artiklen er oversat fra norsk
Eskalering av militærøvingar
Stopp NATO 5. juni 2015

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s