NEDSKÆRINGSFINANSLOV BANER VEJ FOR KØB AF NYE KAMPFLY

fredsfestival 15_lille
‘Pengene til nye kampfly skal komme fra forsvarsbudgettet, så derfor kan man ikke sige at de tages fra velfærden’, lyder det faste argument fra tilhængerne af at spendere 30 milliarder på nye kampfly.

Men er det militære budget da en fast og én gang given størrelse?
På ingen måde. I øjeblikket varmer regeringen i den grad op til både at udvide udgifterne til oprustning og til at tilpasse og specialisere militæret til nye angrebskrige.

Finansloven for 2016 er ét stort angreb på velfærd, miljø og på verdens fattigste. Den vil flytte milliarder fra befolkningens flertal til fordel for arbejdsgivere, politi og militær.

”Vi er presset af det forsvarsforlig vi har lavet bredt på Christiansborg” udtalte Løkke da han i denne uge præsenterede den nye og mere ”driftsikre” forsvarsminister Peter Christensen til afløsning for den skandalesikre Carl Holst.

Venstre var med i det foregående forsvarsforlig, der løber frem til 2017. Forliget skar ned på militærbudgettet som helhed, men det har ikke forhindret den samme brede samling af politikere at opprioritere dansk krigsdeltagelse og bruge milliarder på bombetogter og indblanding i Afghanistan, Irak, Libyen og Syrien – lande der ikke har truet Danmarks sikkerhed, men nu er forvandlet til lande i kaos og opløsning.

Resultaterne er ikke mindst den strøm af flygtninge, der i den seneste tid er nået helt til vores egne grænser.

Kampflyene skal finansieres i det kommende forsvarsforlig, der skal forhandles på plads i det nye år – og Lars Løkke satser endnu engang på et bredt flertal.

Det nye forsvarsforlig skal løbe fra 2017 til 2020, men ”der skal hurtigt varmes op til forliget” udtaler Lars Løkke.

NATO har længe presset på for en kraftig øgning af krigsbudgettet. Erobringstogterne og moradset i Mellemøsten og presset mod Rusland og Kina kræver mere og mere. Finanslovens milliardbesparelser giver ny luft til at øge budgettet.

Vi lever i en helt ny verdensorden, hvor Putin agerer helt anderledes, end det vi troede, da vi lavede forsvarsforliget”, lyder det fra Løkke.

Men Putin reagerer nok temmelig forventeligt på det systematiske pres og omringning fra NATO og EU.

Nogle sider af militæret kan tænkes at blive skåret væk, kaserner kan blive lukket, og funktioner centraliseret, så der fokuseres mere klart på at bygge Danmark op som NATOs nordlige flanke i oprustningen mod Rusland, Arktis og Østersøen.

Specialisering er retningslinjen både i NATO og i EU’s militære tankegang.

Kampfly vil være garanten for et militær, der ikke skal ses som et forsvar, men bygger på aggression og angrebskrige. De repræsenterer et kæmpe milliardbeløb, der uanset hvordan man vender og drejer det kunne bruges på velfærd, på uddannelse, miljø, sundhed og bekæmpelse af fattigdom.

Kampfly skaber tværtimod mere fattigdom herhjemme og ude i verden.

Der er al mulig grund til at deltage i protesterne ved Folketingets åbning mod en sort finanslov og en sort plan for oprustning, krig og kampfly.

D. 4. oktober sættes modstanden mod oprustningen af Norden i centrum på Fredsfestival Aarhus 2015.

Oplæg fra Grønland, Island, Sverige, Norge og Danmark

Alle er velkomne

Se programmet her

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s