Et potentielt atomvåben på danske vinger til ukendt pris – Af Holger Terp

fred_2

Regeringens foretrukne valg af nyt kampfly er Lockheed Martins F35 – Joint Strike Fighter. Hvad siger valget af netop dette fly om politikernes ønsker for Danmarks fremtidige uden- og indenrigspolitik – og til hvilken pris vil flyet blive købt?

Holger Terp, grundlæggeren af Det Danske Fredsakademi har i en ny artikel gennemgået dette spørgsmål grundigt. Hans tekst bringes nedenfor efter en kort introduktion.

Mørkelagt og uden debat

Den sikkerhedspolitiske debat er fraværende, og regeringen lægger op til at beslutningen om flykøbet tages i omvendt rækkefølge: Har Danmark brug for kampfly – og hvilken politiks strategi skal de være en del af?  Denne debat ønsker regeringen ikke.

Også den økonomiske debat mangler: Hvad bliver den reelle pris, og hvad betyder denne udgift for samfundet? Vil det militære budget blive øget, som NATO presser på for, og hvad vil det betyde for velfærden?

Det befæstede fattighus – pris ukendt

F35 bygges som et højteknologisk angrebsfly med mulighed for at bære og udløse taktiske atomvåben. Betragtes dette i sammenhæng med NATOs aggressive strategi i forhold til Rusland er dette dybt bekymrende. NATOs militærbudget er på nuværende tidspunkt omkring 10 gange så stort som det russiske, og ‘forsvaret’ bygges op med angrebsvåben.

Vi skal nu i Danmark som en afgjort ting anskaffe et højtudviklet angrebsfly, der er bygget til at bære taktiske atomvåben og er tæt knyttet til USA’s krigsførelse. Koste hvad det vil.

Prisen ligger ikke fast, og den sløres helt bevidst af regeringen. Forsvarsministeriets kampflykontor, der står bag regeringens beregninger anslår selv, at der ligger en risiko for prisstigninger på 25 % pga mulige kursændringer og andre usikkerheder. Desuden er beregningen af prisen reelt hemmeligholdt, da en del af oplysningerne er klassificeret.

Prisen er desuden beregnet uden det nødvendige køb af støtteudstyr, missionsspecifikt udstyr, reservedele med vi­dere. Den reelle pris vil således først være kendt når indkøbet er foretaget!
Holger Terp anslår, at flyene tidligst vil være betalt om 56 år, hvis de nuværende budgetter holder. Måske først om 150 år.

Problemer i udviklingen af flyet og dets mange fejl og uløste problemer har betydet at prisen er steget, og der har været store udsættelser af projektets tidsplan.

Konklusion: Prisen er ukendt og formentlig endnu højere end det svimlende beløb på 56,4 milliarder, der angives for prisen i flyenes levetid. Den endelige pris er under alle omstændigheder gætværk, da flyet endnu ikke er funktionsdygtigt eller har en sikker deadline for sin færdiggørelse.

USA presser på, mens opbakningen om F35 viser tegn på at svækkes. Canada siger muligvis helt stop for køb af F35, Holland har ændret antallet fra 85 til 37 og USA selv har nedskrevet med 3 fly. Jo flere lande der vil binde sig til flyet, jo flere af de ukontrollable udgifter vil kunne lægges over på deltagerlandene.

Holger Terp konkluderer:

Så meget står dog fast som det er dokumenteret i denne undersøgelse. Et dansk køb af nye kampfly er på alle måder et yderst kostbart højrisikoprojekt, hvis projektet overhovedet kan gennemføres ovre i det amerikanske. Købes katten i sækken?

Hvis nej, er det god købmandsskab at forhale indkøbet. Det vil være klogt om de danske folketingspolitikere udsatte beslutningen om at anskaffe nye kampfly ti til femten år, så der til den tid er vished for, at flyene fungerer optimalt efter danske behov eller om der skal et eller flere alternativer på bordet. Alt an­det skaber utryghed.

Hvem skal nu betale?
Højt at flyve.

Læs Holger Terps tekst i pdf her

Joint Strike Fighter -af Holger Terp

Læs også
Åbent brev til Folketingets medlemmer, hvor Holger Terp er medunderskriver

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s