Udvid og styrk kampfly-kampagnen – købet af F-35 må stoppes

aarhus_3
Der er mange gode grunde til at det er nu, der bør gøres en ekstra indsats for at styrke og udvide kampagnen mod købet af F35 kampflyene.

Økonomien volder regeringen store problemer

I regeringens kontorer bakser de med at få en finanslov på plads. Denne gang uden en synlig forøgelse af forsvarsbudgettet, bortset lige fra en hovsa-bevilling til at købe for 100 millioner reservedele inden det danske køb er gennemført. Når det kommer til 2025-planen efterfølgende er der masser af problemer, herunder at få indpasset et øget forsvarsbudget, som Løkke har lovet NATO i sommers og forsvars- og udenrigsministeren lovede EU-kommissionen mandag (d. 14.11.). Skulle denne manøvre ende med et valg, må der gøres en ekstra indsats for at få kampflykøbet og dermed også krigspolitikken og udgifterne til forsvaret ind i valgkampen.

Utilfredsheden i forsvarets rækker vokser

I forsvarets er der stor utilfredshed med fordeling af indkøb og den manglende inddragelse af faglig kompetence i beslutningerne om de nedskæringer, som forsvarsforliget 2013-17 har fastlagt til 2,4 milliarder i 2017. Samtidig skiftes forsvarschefen nu ud med Bjørn Bisserup, som havde ansvaret for, at der ikke på forhånd er blevet sat penge af til køb af kampflyene. Man har hele tiden forsøgt at holde spørgsmålet om hvor pengene skulle komme fra ude af debatten.

På kampflykontoret er man i fuld gang med at ansætte folk til kontraktskrivning og planlægning af indfasning af kampflyene i Forsvaret, og også her skifter ledelsen. Programdirektør Lone Lindsby, der tidligere har været ansat i lederstillinger i DSB, skal nu være koncerndirektør i Region Sjælland. Der er lagt op til en ny stram kurs og nye forklaringer, der kan lægge op til næste forsvarsforlig.

Fornyet opmærksomhed om våbenindustriens korruption

Med premieren på filmen Shadow World – bag om våbenindustrien er der sat spot på at ingen store våbenhandler gennemføres uden korruption. Andrew Feinstein, der i 16 år har beskæftiget sig med at dokumentere korruptionen siger at ”Lockheed Martin er den virksomhed der har flest domme for korruption” – men intet kan bevises før handelen er afsluttet.

Eksempler fra Danmark, hvor protesterne ikke har forhindret at pengene fossede ud af statskassen er blandt andet Dong-handlen og IC4-skandalen. Denne gang står der milliarder på spil.

Det er nu det gælder

Vi må kende vores besøgelsestid, det er nu det gælder. Vi må uddybe og nære kritikken af alle købets facetter. Vi må være synlige i gadebilledet landet over og de sociale medier må mobiliseres. Det er planen at til næste år ved samme tid ligger der et aktstykke på finansministeriets skrivebord til betaling af første udskrivning til F-35 kampfly, men i mellemtiden skal kontrakterne forhandles på plads og et nyt forsvarsforlig indgås. Det er stadig muligt at forhindre denne skandale.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

Et svar til Udvid og styrk kampfly-kampagnen – købet af F-35 må stoppes

  1. Helle Kristoffersen siger:

    Nej tak til kampfly……. Nej tak til reservedele til kampfly,…….. Nej tak til krigsliderlighed………..

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s